Groene fairtrade mode

Alle producten die door De Groene Knoop worden verkocht zijn eco-vriendelijk en fairtrade gemaakt. De collectie wordt ieder seizoen opnieuw met de grootste zorg en aandacht uitgezocht en samengesteld. Daarbij blijven we ook telkens op zoek naar nieuwe mooie merken, mooi voor mens én mileu. 

De merken die je in onze winkel vindt zijn divers, qua stijl en qua prijs en ze hebben ook ieder hun eigen filosofie en doelstelling. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar merken die zowel mensvriendelijk te werk gaan, alsook milieuvriendelijk bij de keuze van de gebruikte materialen. Een selectie van de meest gebruikte 'groene' materialen en hun eigenschappen vind je hieronder: 

Biologisch katoen

Biologisch katoen is minder schadelijk voor het milieu dan conventioneel katoen. Bio-katoen wordt verbouwd zonder gebruik van pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is beter voor het milieu én beter voor je huid. Er wordt minder water gebruikt om de katoen te verbouwen en het land waarop biologisch katoen wordt verbouwd blijft langer vruchtbaar dan wanneer er op hetzelfde land conventioneel katoen wordt verbouwd. Katoen is sterk en heeft een goede weerstand tegen wrijving en slijtage, laat vocht en lucht door (ademende functie, net als onze huid), kan tot 20% vocht opnemen zonder nat aan te voelen en is gewoon lekker om te dragen.

Wist je dat : maar liefst 20% van het wereldwijde gebruik van pesticiden komt voor rekening van de conventionele katoenteelt? Elk jaar worden 150.000 tot 250.000 ton chemicaliën over de katoenvelden uitgestort. Voor een T-shirt van gemiddeld 250 gram katoen is er 125 gram bestrijdingmiddel nodig! 

Hennep

Kleding van hennep is qua uiterlijk te herkennen aan de ietwat geruwde vezel, die indien verwerkt in combinatie met katoen, qua structuur ook wel wat lijkt op linnen. Het materiaal draagt in de zomer heerlijk koel en is in de winter comfortabel warm. Kleding van hennep is sterk en gaat zeker 5 x langer mee dan katoen. Het is goed vochtregulerend en minder kreukgevoelig dan linnen. Vanwege deze fijne eigenschappen vind je kleding van hennep in alle seizoenen bij De Groene Knoop.  

Soja

Sojavezels worden gemaakt van proteïne. Kleding gemaakt van soja voelt zacht aan, kreukt niet, is licht en heeft een mooie uitstraling. De middelen die gebruikt worden om vezels te maken van sojabonen zijn niet giftig en het ‘afval’ dat ontstaat  nadat de proteïne is onttrokken, kan gebruikt worden voor dierenvoeding. Stof die gemaakt is van soja heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen 

Tencel

Tencel is een kunstmatige vezel, gewonnen uit pulp van de eucalyptusboom. Deze vezel wordt geproduceerd in een geavanceerd bleekvrij proces waarin 99.8% van alle oplosmiddelen en gebruikte chemicaliën worden teruggewonnen en hergebruikt. Het proces heeft een minimale impact op het milieu. Er is minder energie, minder water en minder gebruik van chemicaliën nodig. Kleding gemaakt van Tencel voelt zo zacht als zijde en is net zo sterk als polyester. Een andere mooie eigenschap van Tencel is dat vocht zo goed in de vezel wordt opgenomen dat bacteriën zich er niet in thuis voelen. Dat maakt het dus heel geschikt voor stoffen die je dicht op je huid draagt.